We willen allemaal wel succesvol(ler) zijn in ons werk. En zelfs als je al tevreden bent op de plek waar je zit heb je baat bij het zo veel mogelijk inzetten van je talent en werken naar je primaire drijfveren.

In een coachtraject met mij doorlopen we 4 stappen om meer richting en beweging te krijgen in jouw loopbaan. Omdat de invulling per persoon verschilt is het belangrijk om samen beeld te krijgen van welke richting jij kiest en wat jij nodig hebt om (meer) in beweging te komen.

Wat kun je verwachten in elk van deze 4 stappen? Helemaal onderaan vindt je ook de doorlooptijd van een gemiddeld coachtraject.

Stap 1: Drijfveren analyse

Eigenlijk is er nog een stap 0. Dit is een korte kennismaking en intake. Om te zorgen dat we voldoende klik voelen en er op vertrouwen dat jij het juist coachpakket hebt om jouw doelen te halen. Mogelijk heb je al een ontwikkeldoel en specifieke coachvraag. Dat is helemaal goed. Want dit kunnen we gebruiken om jouw richting nauwkeurig vast te stellen.

Binnen twee weken vul jij een online assessment in van TMA™ en hebben we daarna ons eerste coachgesprek (1,5 uur). De rapportage met daarin de Talenten Analyse geeft je nauwkeurig inzicht in je drijfveren en talenten. Met dit inzicht kunnen we bepalen waar jij graag je energie op richt in werk. Idealiter wil je optimale match in jouw talenten en wat een functie of rol van je vraagt. Die (mis)match van je huidige situatie geeft je handvatten om te bepalen hoe een toekomstige werksituatie er voor jou uit moet zien.

Stap 2: Ontwikkelings-block in kaart

Nu is het tijd om te onderzoeken hoe jij optimaal in beweging komt. In het tweede coachgesprek (1,5 uur) schrijven we als eerste scherp jouw ontwikkeldoel op. Datgene dat het belangrijkste is waar jij op dit moment beter in wil worden. Zo specifiek dat je voor je kunt zien hoe je gedrag en houding veranderd zijn als je het doel bereikt hebt. Dit is jouw BIG doel: Belangrijk, Intens en Groot. Het behalen zorgt dat je echt effectiever bent en meer werkplezier kunt ervaren.

Dan brengen we in kaart wat je belemmert om het doel te behalen. Want laten we realistisch zijn: Als je geen belemmeringen hebt, dan had je geen coach nodig gehad om het doel te behalen. Deze belemmeringen zijn het zogenaamde ontwikkelings-block. Een mentale blokkade die in je leeft waardoor je jezelf afremt terwijl je gas geeft op het ontwikkeldoel.

Hierna doen we een deep-dive op jouw (belemmerende) overtuigingen in relatie tot het ontwikkelings-block. En ontwerp je met mijn hulp een eerste gedachte-experiment om deze overtuigingen beter te leren kennen. Die kennis breiden we uit in stap 3.

Stap 3: Mindset coaching

Er volgen nu een aantal coachsessies waarin jij telkens praktijkgerichte experimenten opzet om je mindset te toetsen, uit te breiden en meer gericht te maken op een versnelde beweging. In ieder coachgesprek blikken we terug op jouw praktijkexperimenten, evalueren we wat je hebt geleerd om het ontwikkelings-block te laten oplossen en komen we met een nieuw praktijkexperiment om een volgende stap te zetten. Het doel is om jouw belemmerende overtuigingen en mindset beter in kaart te krijgen. Door deze herhaalde oefeningen zul je merken dat je al anders gaat denken en kijken naar je oorspronkelijke ontwikkelings-block. We zetten in op een fundamenteel andere mindset. Zodat je ontwikkelings-block eigenlijk helemaal niet meer zo logisch, en dus blokkerend, voor je is.

Deze stap is het meest op maat. Hierin ben jij ook veel tussen de coachgesprekken door aan het werken, experimenteren, observeren en leren. Gemiddeld zit er 2 tot 3 weken tussen de coachgesprekken. Zodat jij voldoende tijd hebt om je experimenten uit te voeren.

Afhankelijk van een gekozen pakket kan 360 graden feedback je extra inzichten opleveren. Over jouw gedrag, overtuigingen en mindset. Anderen die met jou werken en leven hebben vaak namelijk interessante kijk op jou. Waar jij mogelijk blinde vlekken hebt of de realiteit net even anders ziet.

Stap 4: Follow-up gesprek

Na ongeveer 6 maanden komen we samen voor een laatste coachgesprek. Met als doel om jouw leerproces te evalueren en verankeren. Zodat je de geleerde vaardigheid zelfstandig kunt doorzetten om blijvend groei in je mindset te kunnen behalen: continue beweging. Hiermee ben je meer zelfredzaam geworden in het vinden van de juiste richting. En bij iedere uitdaging ook de ontwikkelings-blocks te spotten zodat je in beweging blijft.

Doorlooptijd

Een coachtraject met mij heeft een uitgebreide looptijd. Want je gaat immers een leerproces in. Waarin je voldoende tijd moet hebben om zelfreflectie en praktijkexperimenten met elkaar in verbinding te brengen. We gaan immers voor transformatie van je mindset en niet alleen het wegnemen van een probleem.

Van intake tot het follow-up gesprek zit per pakket verschil. Ieder pakket ronden we binnen een kalenderjaar af:

  • Start pakket: 10-12 weken voor intensieve deel, na 4 maanden follow-up
  • Solide pakket: 15-20 weken voor intensieve deel, na 6 maanden follow-up
  • Speciaal pakket: 20-24 weken voor intensieve deel, na 6 maanden follow-up

Comments are closed